úterý 10. února 2015

Bez čeho se neobejdu: dnes na téma CVIČENÍ

Dnes bych vám rádla napsala něco o tom, bez čeho se neobejdu při cvičení. Existuje totiž několik věcí, bez kterých si pohyb nedovedu představit. Pojďme se na ně podívat! :-)





HUDBA
Tuhle věc musím zařadit na první místo. Když cvičím, MUSÍ u toho hrát muzika. Ale ne jen tak ledajaká muzika, ale nějaká pořádně nakopávací, rytmická a ideální je, když ji dobře znám. Jakmile totiž hraje dobrá hudba, cvičení je hned příjemnější. Ne, opravdu si neumím představit cvičení v tiché místnosti pouze za zvuku vlastního funění. A nic proti vážné hudbě, ale ani za zvuku Vivaldiho. Musí to lítat! Často se jedná i o písničky, které bych si za normálních okolností vůbec nepustila, ale ke cvičení sedí jako prdel na hrnec. Znám jednu osobu, která když cvičí, pouští si k tomu ABBU (ne, není jí padesát). Ale co? Pokud ty písničky zná, má je ráda a vyhovuje jí to, nevidím v tom vůbec žádný problém (a možná se pak při cvičení opravdu cítí jako Dancing Queen). Když najdete hudbu, která vás baví, při které vám čas pohybu příjemně uteče, hudbu, která vás nenechá při cvičení zahálet a motivuje k lepším a lepším výkonům, je potom ve výsledku jedno, jestli si pustíte Lunetic nebo skupinu Rammstein. Já jsem si v poslední době hodně oblíbila webovou stránku gymradio.cz. Můžete si zde vybrat ze tří druhů playlistů: Hardcore (které je opravdu hardcore), Cardio, které poslouchám nejvíce, protože tam naleznete takové ty hodně známé odrhovačky, co znáte z rádií  (což mě vyhovuje nejvíce - prostě cvičit na rytmickou písničku, kterou znám) a Gym,u které si nejsem úplně jistá, jak ho zaškatulkovat, ale představuji si to jako hudbu, která se nejvíce hodí do posilovny. A jako malý tip vám dám příklad písničky, na kterou se mi cvičí snad úplně nejlépe :-D (smajlík pochopíte, až si ji pustíte). Připadám si totiž při ní jako bych mohla dokázat všechno na světě! Všichni ji známe. Tady je.

SPORTOVNÍ OBLEČENÍ
Další neskutečně motivující věc. Nevím jak vy, ale mě dělá mnohem větší radost cvičit v pěkně padnoucím sportovním topíku a leginách, než ve vytahaných teplácích a dvě stě let starém batikovaném triku. A to kolem sebe nemám žádné publikum, převážně cvičím doma a do fitka chodím málokdy. A přesto se na to vždy "vyfiknu" jak se patří. Tak za prvé, zdá se mi to pohodlnější (je tu snad ještě některá, co necvičí ve sportovní podprsence? Jestli ano, omluvte se svým přednostem za tyranii a honem do obchodu!) a za druhé, vypadá to prostě lépe :). A když vypadáme dobře i se dobře cítíme. A to je u cvičení základ! Kdybych měla jít cvičit v oblečení ala hodina tělesné výchovy v dobách socialismu, budu už ze začátku znechucená svým vzhledem a cvičení si tolik neužiji. Samozřejmě, někdo by mohl namítnout, že sportovní oblečení je příliš drahé a že nemá prostředky na to do nich investovat. S tím souhlasím, ale jen částečně. Nikdo vás přece nenutí, pořizovat si oblečení těch předražených sportovních značek. Dnes se dají sehnat krásné kousky na cvičení třeba i v H&M nebo například v Terranově za opravdu dobrou cenu. A to nemluvím o Lidlu, kde mají sportovní oblečení docela často a za hubičku. Ale na druhou stranu, jestli vám cvičení ve starším vytahaném oblečení vyhovuje a není vám to nepohodlné, nevidím důvod, proč od toho upouštět. Pokud se v tom cítíte dobře, jen tak dál! Protože to je nejdůležitější! 

"PŘÍSLUŠENSTVÍ"
Tady jsem úplně nevěděla, jak tuto kategorii nazvat, ale jedná se prostě jen o další nezbytné věci, co při cvičení používám :-). Kromě podložky (kdo by se chtěl válet po studených parketách), činek (začínala jsem na kilových miminkách a dnes už jsem velká holka, takže používám činky o celé kilo a půl těžší!) a lahve s vodu je to u mě také elektronika (ooo to zní tak vědecky!). Ale mám tím na mysli pouze obyčejný notebook nebo mobil. Notebook proto, že často cvičím pomocí různých online programů či stažených videí a mobil pro případ, když mám chuť zacvičit si s moji oblíbenou aplikaci Nike Training Club. A oboje samozřejmě používám především kvůli zdroji již zmiňované a pro mě tolik potřebné hudby!  

ČAS
Zde pro mě prosím připomínky typu: "Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody" a "One hour workout is only 4 percent of you day - no excuses", neplatí. Někdy se opravdu může stát, že čas zkrátka není. A také se může stát, že není ani čas na to, si ten čas udělat. Vstát o hodinu dřív? Ano, ale občas ani to nepomůže. V dnešní době jsme někdy tolik časově vytíženi, že to občas jednoduše nevyjde. Jedná se o velice výjimečný stav, protože nějaký ten čas, se v rámci všedního dne většinou vždycky nějak najde, ale jak říkám, stát se to může.Vidím to o zkouškovém, když se připravuji na nějakou extrémně náročnou zkoušku.. Mám přesně stanovený plán (například, naučím se X stránek za den a do toho půjdu párkrát na brigádu). Plán mi už druhý den nevychází. Vstávám dřív a jediný čas navíc, který věnuji něčemu jinému než učení, je čas na přípravu ovesné kaše :-D. Vždy jsem si říkala, že slova "nemám čas" jsou opravdu jen výmluvou. Postupně však začínám zjišťovat, že taková situace opravdu nastat může. A budu k vám upřímná. Když mám opravdu vytížený den, ale náhodou se povede, že mám konečně třeba 30 minut volných, opravdu si neřeknu "Jééé, půl hoďka k dobru, hurá do trikotu!" Samozřejmě, cvičení může být (a pro mě i je) úžasný relax, ale jen v období, které není tolik časově náročné. Pokud se mi ve dnech, kdy opravdu nemám čas, podaří nějaká ta půlhodinka volna, raději zavřu oči a vypnu nebo se jdu jen projít a vyvětrat na čerstvý vzduch. Když jednou za čas nemáte čas (to je hrozná věta :-D), nestresujte se tím, že jste si nestihli zacvičit. Doženete to příště. Ale nezapomeňte, že absencí času myslím opravdu ty případy, kdy máte na práci něco hodně důležitého a nikoli ty, kdy se nemůžete odtrhnout od vašeho oblíbeného seriálu! Protože když je čas na seriál, je čas i na cvičení a v takovém případě se věta typu "Nemám čas" opravdu stává výmluvou!

A to by bylo pro dnešek vše. A někdy příště bych vám ráda ukázala, co je pro mě nezbytné jindy - konkrétně - bez čeho se neobejdu v kuchyni. :-)

A bez čeho při cvičení nemůžete být vy?

Mějte krásný večer,


9 komentářů:

  1. Jupí, jdu si pročíst všechny nové články, už se na to těším, čte se to totiž vážně moc hezky :) Máme to velmi podobně, co se cvičení týče - dobrá hudba je téměř nutností. Zvláštní ale je, že volím většinou úplně odlišný styl oproti tomu, co poslouchám normálně - při cvičení mě doprovází elektro a dubstep, ale jinak si raději poslechnu Dire Straits, ACDC nebo podobnou klasiku :D Párkrát jsem už ale byla běhat i bez hudby a kupodivu se mi snad běželo ještě lépe - nějak jsem byla více schopná se soustředit na dýchání a krajinu kolem a bylo mi celkově krásně :) Možná je to ale spíše tím, že to bylo v přírodě a ne v Praze v parku :D Tam je to přeci jen trochu jiná písnička.

    Jinak absolutně souhlasím s posledním odstavcem. Teď před maturitou se také najdou dny, kdy mám prostě určitý plán a chci ho dodržet, abych pak nemusela o svaťáku plašit, že tu maturu neudělám. A školu mám zkrátka na prvním místě. Proto občas na cvičení už čas nezbude. A nebo ano - chvilička-ale stejně jako Ty tu chvilku raději věnuji opravdovému odpočinku:) Žijeme hold v uspěchané době :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééé moc děkuju! :-)
      Jinak já sice neběhám, ale když chodím ven na procházky, sluchátka v uších mít vůbec nedokážu, musím prostě vědět, co se kolem mě děje :-D Cítím se prostě nesvá, když nemám přehled o okolí :-D Ale doma při cvičení hudba hraje na plné pecky!:-)

      S tou školou to naprosto chápu, u mě byla (a je) taky vždycky prioritou a když se zkrátka nestíhá, musí jít cvičení stranou.Jinak ti přeji, abys to všechno hezky stíhala jak potřebuješ a maturitu pak dala levou zadní!

      Vymazat
  2. S tím oblečením to mám stejně a myslím si, že i většina ostatních lidí. Každý chce vypadat při cvičení alespoň trošku dobře (když už je zpocenenej a smrdí, že jo :D). Já mám třeba ve zvyku se vždycky po cvičení postavit před zrcadlo a chvilku se před ním nakrucovat a zatínat svoje neexistující svaly a kdybych na sobě neměla legínky a hezké tílko, tak bych se asi sama sobě moc nelíbila a já se sama sobě líbím ráda :D
    Bez hudby já se při cvičení klidně obejdu. Mě stačí, když na mě mluví nějaká online trenérka a jí tam hraje hudba :D Ale když cvičím třeba sama bez videí (to ale není moc často), tak k tomu samozřejě nějaký zvuk potřebuji. V tom případě ale volím spíš televizi, nevím proč :D
    A příslušenství je taky fajn. Mám teď novou podložku z Lidlu a na té se cvičí krásně. Taky jsem si tam koupila 5kg kettlebel, tak ho teď taky plně využívám. Činky mám dvoukilovky a bohatě mi to stačí. Nějak netoužím potom zvedat tíhy. Mě stačí, když uzvednu sebe na klicích a když budu mít na těch rukou nějaký ten sval :D
    A s tím časem máš naprostou pravdu. Někdy jsou to jen výmluvy, ale lidé v dnešní době opravdu nemají moc času. Ale spousta z nich mají zase času nadbytek a přestože si pořád stěžují, jak potřebují zhubnout, nic se sebou nedělají. Taky jsem byla jedna z nich :D Ale ono to chce vážně zvednout ten zadek a opřít se do toho :)

    http://kuchtimeslaskou.blog.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem právě taky dříve nechávala jen tu hudbu v pozadí různých cvičebních programů, ale postupně jsem zjistila, že vlastní hudba mě mnohem víc nakopává! :-)
      Lídl je na tyhle věci super mívají tam toho často na výběr opravdu dost. A s tím časem, přesně jak říkáš, plno lidí si pořád jen stěžuje, jak nemá čas a přitom, kdyby radši odešli z fejsbůčku nebo od televize, určitě by se nějaká ta chvilka našla! Ale jak jsem psala v článku, někdy jsme rádi za těch 24 hodin, že nám stačí ke splnění všech povinností a jediným útočištěm je pak pro nás po náročném dni místo tělocvičny postel. :)

      Vymazat
  3. hudba stoprocentně!! a s tím oblečením taky souhlasím, vždycky se do fitka vyfiknu, ale i doma, abych měla v toho lepší pocit a to hezčí oblečení mi dělá i hezčí postavu :P :D co víc si přát :))

    http://gethealthyandfitwithus.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  4. Super článek :) Mám to taky tak, bez sportovního oblečení se prostě neobejdu. A s hudbou moc často necvičím, protože většinou cvičím s Jillian, která se o zvukový doprovod dokáže postarat sama :D Ale když si dám něco navíc, tak si ty písničky ráda pustím, třeba na Spotify :)
    http://fitlucy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc! :-)
      Já jsem dřív u těch videí s Jill nechávala taky hudbu její, ale pak jsem prostě přišla na to, že když to trošku ztiším (abych stále slyšela ten její řev :-D) a pustím si k tomu nějaké "svoje" pecky, hned mě to baví asi o 100 % víc! :-) Hudba je čaroděj!

      Vymazat
  5. Koukám, že to máme stejně :-) hlavně s tím časem. Vždycky musím cvičení někam vecpat, přes to nejede vlak :-)

    Nespřátelíme blogy?

    OdpovědětVymazat