pondělí 23. února 2015

Jídlo jako životní styl II. a recepty pro vás!

Všechny vás zdravím a přeji všem úspěšný začátek nového týdne!
Abych to tu trochu oživila a také abych oživila svůj současný jídelníček, rozhodla jsem, že každý týden vyzkouším nějaký nový recept, který pak pro vás budu sdílet na blogu. A protože mi moje maminka, když se dozvěděla, že se zajímám o zdravý životní styl, začala jako dárky kupovat knihy zabývající se touto tematikou (ach, kde je to období starých dobrých lanczovek), nemohu jinak než čerpat právě z nich. :-)




Jako první se budu inspirovat knihou od Petra Havlíčka a Petry Lamschové: Jídlo jako životní styl II. Mám doma všechny 3 díly a i když pana Havlíčka třikrát nemusím, myslím, že se nejedná vůbec o špatné čtení a některé recepty opravdu stojí za vyzkoušení. Prozatím vynechám první díl, protože z něj jsem již většinu receptů, které mě zaujaly, vyzkoušela. Každý týden tak pro vás vyzkouším nějaký recept právě z tohoto druhého dílu (ale samozřejmě se nebude jednat o všechny recepty -pouze o několik vyvolených, ať už z důvodu zajímavosti, chuti nebo dostupnosti surovin). Recepty a výtvory z této knihy by se tak měly stát pravidelnou rubrikou a pokud čas a váš zájem dovolí, ráda bych později pokračovala i dalšími knihami.



A co se vlastně všechno v knize Jídlo jako životní styl II dozvíte?

Kniha je koncipovaná jako soubor otázek a odpovědí rozdělených do sedmi tematických okruhů.
Jsou to:
Věčná dietářka
Jak si udržet váhu
Těhotenství a po porodu
Děti
Sport
Práce na směny
Menopauza
V daných sekcích se dozvíte například odpovědi na otázky jak rychle je zdravé hubnout, co může jíst těhotná žena, zda máme dětem zakazovat sladké nebo třeba jak je to s jídlem po sportu.
 K těmto okruhům jsou pak přiřazeny recepty (ovšem myslím, že pokud si vyberete recept ze sekce Těhotenství a po porodu, aniž byste se v dané situaci nacházeli, vůbec nic se vám nestane :-D). Najdete zde recepty na snídaně, obědy, svačiny i večeře, na sladké i slané  a u každého receptu je uveden i počet porcí a nutriční hodnoty na jednu porci. Počítám s tím, že ne vždy budu recepty doslova kopírovat a občas se může stát, že nějakou surovinu nahradím jinou (znáte to - Když nemáte limetu, tak tam dejte citron a když nemáte citron, tak tam nedávejte nic!), takže na blog nutriční hodnoty raději psát nebudu, protože se možná budou od těch uvedených v knize lišit a počítat se mi to nechce. Základní struktury receptu se však vždy budu snažit držet, abych vám knihu a recepty z ní opravdu přiblížila.

Celkově bych knihu zhodnotila kladně, i když recepty se mi oproti prvním dílu zdají o malilinkatý ždibíček méně zajímavé. Některé "recepty" totiž ani moc recepty nejsou (jako například recept na Lahodný banánový koktejl typu rozmixujte banán, mléko a med). To však nic nemění na tom, že mnoho z nich opravdu stojí za vyzkoušení a to se vám budu snažit během následujících měsíců ukázat!
Co ovšem hodnotím negativně jsou některé názvy jednotlivých receptů. Moc se všem omlouvám, ale některé mi přijdou vyloženě debilní. SUPER krevety s kuskusem a zeleninou bych ještě zvládla, ale názvy jako Neobyčejná jablka s ovesnými vločkami (ehm "vločky nasypeme do misky, přidáme nakrájené jablko, smícháme s oříšky a medem a zalijeme jogurtem", jak neobyčejné!) nebo Vtipná borůvková pomazánka mě opravdu celkem dost dráždí. Myslím, že by se názvy receptů bez těch všech přívlastků (to byste nevěřili, kolik pokrmů je zde úžasných, skvělých, báječných a senzačních) klidně dobře obešly. No, abych ale nebyla nespravedlivá, musím na druhou stranu vyzdvihnout to, že každý recept je vždy doplněn fotkou daného pokrmu, takže se člověk má při prohlížení na co koukat a může se hezkými fotkami při servírování inspirovat :-).

To by bylo pro dnešek vše, doufám, že se vám rubrika bude líbit a již brzy se můžete těšit na první recept!
Mějte se krásně,




Žádné komentáře:

Okomentovat