pátek 13. března 2015

Pít či nepít?

Krásný večer,

Dnes bych se ráda trochu zamyslela nad tématem alkohol v souvislosti se zdravým životním stylem. Většina lidí by vám asi řekla, že alkohol k němu zkrátka nepatří. A dámské internetové portály a časopisy zrovna tak. Snadno se tak dočtete věci typu: Chcete hubnout? Nezapomeňte, že půllitr piva je jako další večeře a že sklenička vína rozhodně zastaví vaše hubnutí! A když i paní doktorka Cajthamlová ve svém pořadu vyhazovala lidem snažícím se zhubnout víno z ledničky, tak to přece musí být svatá pravda! A ano, o vysoké kalorické hodnotě alkoholu samozřejmě není sporu.  (A že existují určití jedinci, kteří se pod jeho vlivem chovají jako debilové dost hloupě, zrovna tak – ale to je zase trošku jiné téma, kterému se dnes věnovat nechci).  Po alkoholu také často sahají lidé, protože se nedokážou vypořádat se svými životními problémy. Rázem se pak  z alkoholu stává úhlavní nepřítel a máme tu další drogu, na které je vcelku snadné, vybudovat si závislost. To jsou nesporná fakta. Požívání alkohol své negativní důsledky bezesporu má.

To jsou všechno ale extrémní případy. Já se však chci v dnešním příspěvku věnovat každodennímu normálnímu životu a pití alkoholu v rozumné míře. Měli bychom si alkohol v rámci zdravého životního stylu zakazovat?






Jak jsem již napsala, alkohol je považován za něco, co ke zdravému životnímu stylu nepatří. Nicméně, pokud máte (stejně jako já) za to, že jednou z velmi důležitých zásad zdravého životního stylu je mimo jiné také zdravá psychika, alkohol bych zas tak úplně nevylučovala. (Tím ovšem netvrdím, že když do sebe každý den hodíte panáka rumu, váš duševní život bude jenom vzkvétat). Spíše tím myslím to, že bych z života nevylučovala různé společenské akce a příležitosti, kde se alkohol podává (to zní jako bych mluvila o nějakých výstavách či konferencích :-D Mluvím však spíše o různých oslavách, koncertech, posezení v hospůdkách  a návštěvách blízkých, ke kterým alkohol někdy zkrátka patří). Komu alkohol nechutná, má v tomhle trochu výhodu. Prostě se jde bavit a nevadí mu pít vodu.  Ale možná byste ani nevěřili, kolik už jsem slyšela řečí typu: "Já na tu oslavu nepůjdu, držím teď tu dietu a nevydržela bych si nic nedat, to radši budu doma!" No myslím, že už všichni chápete, kam tím vším vlastně směřuji.




Někteří, co se dali na ten v dnešní době tak moderní zdravý životní styl, s pitím alkoholu zásadně nesouhlasí. Naprosto ho vyloučí ze svého života. Nic proti tomu a neříkám, že přestat pít je něco strašlivého naopak, není to vůbec špatné – stejně jako není špatné například vyloučit smažené brambůrky či majonézové saláty typu vlašák za 3,50 ze svého jídelníčku. Jenže s pitím alkoholu takoví lidé často skoncují i se zábavou ve svém životě a někdy i dokonce zapomenou na okruh svých přátel a známých a místo toho, aby se s nimi šli bavit, sedí doma nad talířkem dušené rýže a život jim protéká mezi prsty. Smutné.




Pokud se snažíte dodržovat zásady zdravého životního stylu, nad občasnou skleničkou bych se vůbec nepozastavovala . A jestliže chcete hubnout a rádi byste snížili svůj kalorický příjem, ale víte, že pokud budete mezi svými, tu skleničku si prostě neodpustíte, tak si zkrátka místo piva dejte třeba vinný střik. Nebo si místo obvyklých pěti drinků dejte jenom dva. Možností je přece spousta!

Je to jako se vším. Stejně jako vás kostička čokolády jednou za čas nezabije (a naopak vás spíše posílí!), ani po skleničce vína hned nenastane konec světa.  Moji rodiče například milují kvalitní moravské víno. A není tajemství, že u nás téměř každý týden nějaká ta lahvinka padne. A já si nedovedu představit, že bych po delší době přijela za nimi domů z Prahy, kde trávím svůj studentský život a neužila si s nimi ty naše tradiční večery, kdy si otevřeme lahvinku, popovídáme si, smějeme se a užíváme si toho, že jsme se zase sešli. A stejně tak si nedovedu představit, že bych si v létě v krásném slunečním dnu nedala někde v hospůdce na zahrádce s přáteli pár orosených kousků.
Zkrátka, ráda se se svými blízkými chodím bavit. A jen proto, že nějaká odbornice někde napsala, že když si dám pár drinků na party, vyjde to na stejno, jako kdybych spořádala večeři pro slona, to dělat nepřestanu. To si pak radši dám pár dřepíků navíc.



A tak tedy přiznávám, ačkoli se snažím dobře a vyváženě stravovat a mít dostatek pohybu, alkohol mi chutná a pít mě baví.  Je mi 23 let, jsem mladá a miluji život. A i když bych mohla třeba chroustat mrkev  u televize, věřte nebo ne, když se mě jednou za čas přátelé zeptají na tradiční českou otázku, jestli  půjdu na jedno, zrovna třikrát se nerozmýšlím…

A jaký postoj zaujímáte k pití alkoholu vy?

P.S. Celý článek pojednával  o pití v rozumné míře a jestli se každý den opíjíte jako mužik, možná bude něco špatně...

P.P.S. Účelem článku nebylo přemlouvat čtenáře ke konzumaci alkoholu! 

Ačkoliv...


2 komentáře:

  1. Konečně někdo napsal něco na tohle téma! :D Protože jinak se člověk všude setkává jen s tím, jak je alkohol kalorický, špatný a když ho budeme pít, naroste nám pneumatika (a možná i druhá hlava!). Také si nedokážu představit společenský život bez toho, abych si dala sem tam nějaké to pivo nebo víno. Mám pocit, že to patří ke kultuře :) Nejsem tedy žádný alkoholik, vypiju většinou skleničku a dost-a to ještě jednou za 3 měsíce, ale nikdy bych si to neodepřela úplně jen proto, že mi pivo vydá za večeři. No - v případě vychlazené Plzničky se jedná o sakra dobrou večeři! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak! :-D Je to prostě jako se vším - všeho s mírou :-)

      Vymazat