Nevím jak vy, ale já prostě potřebuji určité podmínky k tomu, abych si v klidu uvařila a s radostí pak ten svůj výtvor zdlábla. A o jakých podmínkách je tu řeč?
PROSTOR A POHODA
Může být něco horšího, než když se vám někdo plete v kuchyni? Když tak nad tím přemýšlím, tak vlastně asi ano - když vám kromě toho ještě někdo radí. "Proč si to trochu neztlumíš?", "Tak málo oleje? To budeš mít suchý!", "Já bych tam přidala ještě trochu soli...", "Takhle to spálíš!", "Takhle nééé, to se má přece dělat na sádle!" (Jasně babi). Zkrátka, když si chci něco uvařit, musím být v kuchyni vlastním pánem. A jakmile mi do toho někdo začne kecat, mám nutkání vzteky praštit vařečkou a jít si raději namazat chleba. Proto mnohem radši vařím u nás ve studentském bytečku než doma u našich. Nade vše svoji rodinu miluji, ale když mi její členové zvídavě nahlížejí pod ruce či pokličku při vaření,
ČISTO A POŘÁDEK
Tímto se dostáváme k moji otravné úchylce, a to k přehnané pořádkumilovnosti. Díky této vlastnosti musím mít v kuchyni (ehm a nejen tam) pořád uklizeno. A to právě i během vaření. Neustále tak odmývám nádobí, utírám linku a rovnám věci kolem. To se pak někdy ukazuje jako vcelku kontraproduktivní, protože jak pořád něco zbrkle dělám - krájím, míchám, do toho myji nádobí, uklízím kořenky... - nadělám kolem sebe kolikrát ještě větší spoušť, než kdybych v klidu uvařila a vše dodělala až potom. Tolik rozsypaného kuskusu po kuchyni, tolik spálených jídel a tolik pořezaných prstů jste snad v jedné kuchyni ještě neviděli. A nejspíše jste také neslyšeli tolik sprostých slov :-D.
Další věc, která s tím souvisí je to, že se do jídla nepustím, dokud není kuchyň precizně uklizená. Když tedy vše nestihnu během přípravy jídla, musím to dodělat hned posléze, a tak se často stává, že jím všechno studené. A když se náhodou kuchyň leskne
NÁDOBÍ
Další moje specialita. Na přípravu různých druhů pokrmů používám stále to stejné nádobí. Tak například na vaření ovesné kaše používám už x let jeden a ten samý rendlíček. A nic mě nedokáže vytočit tolik, jako když ráno vstanete, těšíte se na kaši a zjistíte, že v tom vašem milovaném rendlíčku má spolubydlící v ledničce uloženou prdelačku! (Přísahám, málem se o mě pokusil infarkt!). A i když nedostatkem nádobí vůbec netrpíme a snídaňová kaše by se dala uvařit asi ještě v dalších pěti kastrůlcích, já jsem prostě zvyklá na ten svůj (i když můj samozřejmě vůbec není :-D) a jiný ne a ne a nechci (fňuk!)!
NOTEBOOK
Tento bod souvisí již se samotným "stolováním". Uvozovky vám však mohou napovědět, že se o stolování většinou moc nejedná a měla bych použít spíše termín gaučování. Ano je to tak. Většinou jím v sedě na gauči, s talířem na kolenou a na stolečku před sebou mám notebook, na kterém pročítám různé články (
A tím budu raději končit, abyste si na mě neudělali negativní názor, jako na nějakou ufňukanou pedantskou blogerku! :-D
A jak to máte vy? Také máte při vaření či stolování nějaké zvyky či rituály, bez kterých by to tak nějak nešlo?
Mějte krásný večer :-)
Ký
Jsem poměrně klidný člověk, ale jak jde o jídlo a jeho přípravu, trpím hned několika příznaky vážné obsedantně kompulzivní poruchy :D Také mám svůj oblíbený rendlíček na kaši, oblíbené mističky, oblíbenou lžičku...a BĚDA, jak mi na něco z toho někdo sáhne. Maminka se mi také ráda motá v kuchyni a mívá neustále ke všemu připomínky, což dokáže být extrémně otravné, takže úplně nejradši trávím čas v kuchyni, když nikdo není doma - to pak mám neustálou vařící a pečící náladu :)
OdpovědětVymazatNejhorší na tom je, že já se ostatním docela taky ráda v té kuchyni motám :-D Jsem prostě zvědavá, "co to bude, až to bude" ,a tak někdy zkoumám co se dá a sem tam i nějaká ta moudrá "rada" z mých úst padne...Ale běda, jak to samé někdo dělá mně! :-D
Vymazat